Science Museum Collection Facility

image
image
image
image
  • Client
  • Project
  • Location
  • Services
  • Architect
  • Status

The Science Museum Group (SMG) have created an innovative collection management facility at the National Collections Centre in Wiltshire. The Museum’s collection will be centralised in a sector-leading hub for collections management, research, scholarship and public engagement. The Museum will be moving 300,000 objects from their current storage in London to this new facility.

The new facility is 90m wide and 300m long, equivalent in size to 600 double-decker buses. It features conservation laboratories, research areas and photography studios alongside a vast storage hall with a staggering 30,000 metres of shelving ready to house the collection.

Designed by architects GWPA and constructed by Kier, sustainability is at the heart of the new facility. The highly insulated and extremely airtight design allows the stringent environmental conditions needed for the collection to be maintained with minimal energy use.

Equals acted as client side project managers on the design, construction and fit-out of the project. We also acted as moves project manager for the relocation of the collection from Blythe House in London to the new facility in Wroughton, and provided programme management to co-ordinate the various work streams.

image
image
image
image